Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury
– państwowego funduszu celowego, w ramach programu „Muzyka”, realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca

05 znak uproszczony kolor biale tloNIMIT 1536 x768 912x485

W roku 2010 Fundacja była organizatorem i realizatorem czterech projektów artystycznych, były to kolejno:

• VII Szczeciński Festiwal Muzyki Dawnej
  • I letni festiwal wędrowny Na Gotyckim Szlaku – muzyka w zabytkach Pomorza Zachodniego
  • Reykjavik versus Szczecin Spotkania Młodych Zespołów Kameralnych
  • II Letnia Akademia Muzyki Dawnej Przelewice 2010

Opis realizacji projektów fundacji w roku 2010

VII edycja SFMD nosiła tytuł Fryderyk Chopin u Źródeł Geniuszu, odbyła się w terminie 09.05-29.05.2010. Na festiwal złożył się cykl siedmiu koncertów oraz program warsztatów festiwalowych. W ramach koncertów festiwalowych wystąpili artyści z Polski, Białorusi, Niemiec, Słowacji oraz USA. Byli to kolejno: Maria Pomianowska z Zespołem Polskim, Katarzyna Drogosz i Urszula Stawicka, Zespół Consortium Sedinum, Andrzej Białko, Piotr Olech, Kevin Kenner, Orkiestra Festiwalowa FAMD.PL, Paweł Osuchowski oraz Zespół Stary Olsa. Koncerty zgromadziły łącznie 1500 osobową publiczność.

W ramach programu 4 dniowych warsztatów festiwalowych odbył się cykl wykładów, warsztatów i lekcji otwartych obejmujących łącznie 46 godzin. Prowadzącymi warsztaty byli: prof. Marek Dyżewski, Kevin Kenner, Katarzyna Drogosz, Krzysztof Stencel, Tomasz Gniatkowski, Robert Michalski.
Współorganizatorami festiwalu były: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, Muzeum Narodowe w Szczecinie, Parafia Ewangelicko-Augsburska Św. Trójcy w Szczecinie, Parafia p.w. Św. Jana Ewangelisty w Szczecinie, PSM I ST. Im. T. Szeligowskiego w Szczecinie, partnerami festiwalu były ZSM II ST. Im. F. Nowowiejskiego w Szczecinie Stowarzyszenie Villa Artis. Festiwal zrealizowany był dzięki uzyskanej w drodze otwartego konkursu ofert dotacji UMS Szczecin. Wzorem lat ubiegłych Festiwal był objęty honorowym patronatem Ministra Kultury i Dziedzictw Narodowego RP.

I edycja festiwalu Na Gotyckim Szlaku – muzyka w zabytkach Pomorza Zachodniego

W 2010 roku Fundacja zainicjowała nowe wydarzenie o randze regionalnej, które w zamierzeniu ma odbywać się na terenie całego Województwa Zachodniopomorskiego. Jest to nowa propozycja kontaktu ze sztuką skierowana zarówno do mieszkańców regionu, jak i odbiorców oferty turystycznej. Ideą przewodnią nowego festiwalu jest wielowymiarowa prezentacja miejsc związanych z Europejskim Szlakiem Gotyku Ceglanego na terenie Szczecina i regiony całego Województwa Zachodniopomorskiego w dialogu z muzyka. Realizacja festiwalu zakłada wzmocnienie roli lokalnych ośrodków kultury w kreowaniu wspólnych wydarzeń artystycznych oraz aktywny udział mieszkańców, społeczności lokalnych w formie wolontariatu. Dzięki uzyskanej w drodze otwartego konkursu ofert Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego odbyła się pierwsza inauguracyjna edycja  letniego festiwalu wędrownego Na Gotyckim Szlaku – muzyka w zabytkach Pomorza Zachodniego.

Na festiwal złożył się program 5 tras turystycznych oraz cykl 5 koncertów. Miejscami kolejnych wędrówek były Kołbacz, Stargard Szczeciński, Chojna, Jasienica Policka oraz Szczecin. W koncertach wystąpili artyści z Polski, Izraela, Japonii, Niemiec oraz Ukrainy, wystąpili kolejno: Urszula Stawicka i Piotr Pałac, zespół wokalny A Capella Leopolis, Paweł Książkiewicz, orkiestra FAMD.PL, Paweł Osuchowski, Jacek Kowalski i Klub Św. Ludwika, Dan Marbach, Johann Plitzsch oraz zespół Consortium Sedinum. Koncerty zgromadziły łącznie 800 osobową publiczność. Partnerami festiwalu były Urząd Marszałkowski WZP, UM Szczecin, UM w Stargardzie Szczecińskim, Parafia NMP Królowej Świata w Stargardzie Szczecińskim, Parafia NSPJ w Kołbaczu, Muzeum w Stargardzie Szczecińskim, Stowarzyszenie Historyczno Kulturalne Terra Incognita w Chojnie, Miejski Ośrodek Kultury w Policach, Parafia Św. Jan Ewangelisty w Szczecinie. Festiwal odbywał się pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.

Reykjavik versus Szczecin Spotkania Młodych Zespołów Kameralnych 2010-2011

Nową inicjatywą fundacji jest prowadzenie międzynarodowych projektów artystycznych. Pierwszym etapem programu był projekt Reykjavik versus Szczecin Spotkania Młodych Zespołów Kameralnych 2010-2011. Główną ideą projektu była popularyzacja polskiej i islandzkiej muzyki kameralnej, realizowana poprzez dialog muzyczny, odkrywanie podobieństw i różnic tradycji kulturowych, wymiana doświadczeń pedagogów i artystów, a także promocja młodych muzyków. Uczestnikami Projektu byli uzdolnieni uczniowie szkół muzycznych z obu miast, realizujący wspólnie pod okiem wybitnych pedagogów i artystów program edukacyjno-artystyczny. Projekt powstał w wyniku podjętej współpracy partnerskiej pomiędzy: Chamber Club Studningsfelag Kammerklubbsins – Reykjavik z Islandii, Państwową Szkołą Muzyczną I stopnia im. Tadeusza Szeligowskiego w Szczecinie oraz Fundacją Akademia Muzyki Dawnej, która pełni rolę lidera Projektu.

W ramach jednorocznego cyklu, realizowany był program kursów muzycznych, warsztatów, wykładów oraz lekcji otwartych. Programowi towarzyszyły wystawy instrumentów muzycznych islandzkich i polskich artystów lutników. Wykładowcami prowadzącymi byli Piotr Cieślak, Herðís Anna Jónsdóttir, Sigurður Rúnar Jónsson, Grzegorz Lalek, Tomasz Lisiecki, Paweł Osuchowski, Anna Paras, Hildigunnur Runarsdottir, Janusz Stalmierski, Jan Stanienda, Bjarki Sveinbjornsson, Atli Heimir Sveinsson, Ewa Tosik-Warszawiak. Podsumowaniem kolejnych kwartałów projektu były  cztery sesje realizowane na przemian w Reykjaviku i Szczecinie. Podczas trwających tydzień spotkań odbywały się warsztaty, których zwieńczeniem był cykl koncertów kameralnych poświęconych polskiej i islandzkiej muzyce kameralnej. W repertuarze koncertowym znalazły się arcydzieła klasyczne jak i twórczość współczesna, muzyka Fryderyka Chopina, Emila Młynarskiego, Jon Leifsa, Atli Heimir Sveinssona oraz Janusza Stalmierskiego. Finałem projektu jest przygotowanie i światowe prawykonanie kompozycji „Cards from childhood” – „Kartki z dzieciństwa” na zespół instrumentalny, dzieło powstałe na zamówienie Fundacji Akademia Muzyki Dawnej, autorstwa szczecińskiego kompozytora Janusza Stalmierskiego, którego muzyka pozostanie trwałym śladem realizacji projektu Reykjavik vs Szczecin.

Zakończenie projektu miało miejsce w Szczecinie w dniach 7-14.02.2011. W projekcie wzięła udział 20 osobowa grupa młodzieży islandzkiej oraz grupa 21 uczniów szczecińskich szkół muzycznych. Łącznie w ramach realizacji projektu odbył  się cykl 9 koncertów i dwóch wystaw instrumentów muzycznych, który zgromadził 2100 osobową widownię. Projekt został zrealizowany przez Fundację dzięki funduszom pozyskanym z programu MKiDN w ramach Funduszu Wymiany Kulturalnej Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego.

II Letnia Akademia Muzyki Dawnej Przelewice 2010

II Letnia Akademia Muzyki Dawnej w Przelewicach była kontynuacją zainicjowanej w roku 2009 cykl kursów muzycznych obejmujących lekcje gitary, klawesynu oraz zespołów kameralnych. LAMD odbyła się w Pałacu Ogrodu Dendrologicznego w Przelewicach w terminie 27.06-04.07.2010, prowadzącymi zajęcia byli Robert Horna, Karolina Michalska, Piotr Pałac, Beata Vykysala, Urszula Stawicka. W ramach programu Akademii odbyły się cykle lekcji indywidualnych, zająć zespołowych, dwa koncerty wykładowców i uczestników oraz recital mistrzowski. W programie Akademii wzięła udział 20 osobowa grupa uczniów szkół muzycznych z regionu Województwa Zachodniopomorskiego. LAMD odbyła się dzięki pozyskanej dotacji w ramach otwartego konkursu ofert UMWZP.

Współpraca merytoryczna FAMD w 2010 roku

W roku 2010 Fundacja kontynuowała współpracę naukową, edukacyjną i artystyczną z dotychczasowymi partnerami, którymi są: Muzeum Narodowe w Szczecinie, Stowarzyszenie Willa Decjusza w Krakowie, Fundacja Akademia Mediów, Festiwal Kręgi Sztuki w Cieszynie, Koniński Dom Kultury, Miejski Ośrodek Kultury w Policach, Muzeum Pomorza w Greifswaldzie, Festiwal Hohenlocher Kultursommer, Barocktrompeten Ensemble Berlin.

2008-2024 Fundacja Akademia Muzyki Dawnej
ontwerp en implementering: α CMa Σείριος